2022-06-01
SÖDERKÖPING
Favorit i repris på Storåfestivalen

Patrcia Page & The Prophets återkom till Storåfestivalen.
Foto: HENRIK JOHANSSON

Strålande soul bjöds det på när Patricia Page & The Prophets för andra året i rad gästade Storåfestivalen i Söderköping.
- De var så bra förra året, så vi ville ha hit dem i år igen, berättar Stefan Wållberg i musikföreningen Suar n som sedan 1993 arrangerar festivalen.
Och efter helgens konsert är det väl lika bra att skriva livstidskontrakt med soulbandet från Göteborg, för musiken uppskattades och det dansades för fullt framför scenen.
Bandet med sångerskan Patricia Page uppträder på krogar, klubbar och festivaler och har låtit storheter som Aretha Franklin och Randy Crawford inspirera.

Öl och dans i lager
I år hyrde Suarn in sig i en före detta lagerlokal i Polimoonfastigheten - och vad passar väl bättre än att göra en lagerlokal till tillfällig ölservering och danshak?
Genom att själva ordna med lokal och servering fick föreningen behålla en större slant för egen del, jämfört med om man skulle hyrt in sig någonstans.
Mest oroliga var man över att det skulle bli rundgång i ljudet i den stora, tomma lokalen. Men genom att dekorera utrymmet med björkris och textilier - och fylla lokalen med folk - lyckades man få fason på ljudet.
Tidigare på dagen uppträdde lokala band på grönområdet vid Hagaskolan. Folk kom i bilar, på cyklar och motorcykel och hade picknick i det gröna samtidigt som de lyssnade på musiken.
Suarn har som regel att det ska finnas någon slags anknytning till Söderköping i banden - det räcker med att ett utsocknes band har en före detta
Söderköpingsbo som medlem.

Ett snack med Skarabert
Ett gäng som snart borde ta ett snack med Bert Karlsson i Skara - och fråga vad de kan hjälpa honom med - är Sofie Österström sång, Johanna Löfgren diverse, Petra Sääf basist, Sofia Rask piano och Tobias Arildsson trummor i gruppen Dweia.
Den här musikaliska kvintetten som är i 15-årsåldern sjunger klockrent och musicerar med stor variation - från Beatles till Kizz.
Låten Sunny day har de själva skrivit, men välbekanta låtar som Stand by me, Help eller Heavens of fire (Kizz) tillhör också repertoaren.
- Vi brukar spelar på fester och har även spelat på Barnens dag, säger de.
- Namnet Dweia kommer från en god gud i en fantasybok, berättar Sofie Österström.
Yngsta deltagarna var The Mjaou, bestående av trion Rasmus Carlsson trummor, Joel Selsfors gitarr och Linus Kåge bas som går i tredje klass.
De spelade funk som om de aldrig gjort något annat, och publiken var generös med applåder.
I övrigt uppträde bland and­ra Remainders (melankolisk rock), bluesbandet Boogie Leg och rockgänget Breachpoint.

Det fina vädret lockade ut en hel del folk till picknick i det gröna på Storåfestivalen.