Väder Söndag 18 juli Grattis Fredrik, Fritz! Kontakta HN
KULTURNYHETER   

2021-07-16
Sol är det enda som saknas - soul fanns det gott om

LENA PETTERSSON
PATRICIA PAGE
Stålboms, Falkenberg, 14/7

Det ska fan vara konsertarrangör denna regniga och kalla sommar. Trots vädret var det i alla fall gott om folk i Stålboms trädgård när hemmadottern Lena Pettersson sjöng egna tonsättningar av Carina Lundahls texter.
   
   Paret Stålboms trivsamma och anspråkslösa koncept fungerar bra i alla väder. Det känns liksom lite mysigt med en bagare som sätter sig bakom trummorna medan resten av familjen säljer kaffe och biljetter och delar ut svarta sopsäckar som regnskydd. En klubbspelning, fast utomhus.
   
   Lena Pettersson befinner sig musikaliskt någonstans mellan jazz och visa, någon gång med ett stänk av country. Och sicken röst hon har, stark och innerlig. Carina Lundahls texter är vardagskloka funderingar kring livet, ibland med en dragning åt klichéerna. Inte hjärta och smärta, men farligt nära.
   
   Nå, det blir ett knippe lågmälda och sympatiska visor om längtan, kärlek, tid och lycka. Hans Schakonat, Micke Stålbom och Thomas Wennerström följer lyhört med i kompet. Vad man kan sakna hos Lena Pettersson är mera go och djävlar anamma, det känns lite tamt och väluppfostrat. Ingen av låtarna sticker riktigt ut hakan.
   
   Jo, en, och den har verklig hitpotential. "Ta sig tid" skulle kunna bli en ny "Av längtan till dig". Bara ett tips...
   
   Efter Lena Pettersson fick duktiga soulbandet Patricia Page and the Prophets (gamla bekantingar från förra sommaren på Stålboms) den otacksamma uppgiften att värma upp den alltmer kylslagna och glesnande publiken. Och är det några som skulle kunna lyckas med den saken är det väl detta samspelta gäng från Göteborg.
   
   Högsta tempo från start, soul och funkklassiker som "Ride my pony" och "Get on up". Patricia Page gör covers, men på sitt eget mycket personliga sätt, och hennes musiker är visserligen vita utanpå, men helt klart svarta inuti.
   
   Kvällens häftigaste solo tillskrivs flöjtisten Gunnel Samuelsson, som även hanterade saxofonen med glans.
   
   Stålboms har hittat en alldeles egen nisch i det Falkenbergska musiklivet. En blandning för olika åldrar och smaker, alltid med hög kvalitet. Lite sol är det enda som saknas, värme finns det gott om inombords


Lotta Bergström
mailto:[email protected]
0346-290 55