Lära sig mer om soul

Om man vill lära sig mer om soul eller kanske till och med börja lära sig att sjunga eller spela soul själv ska vi på denna sida försöka bidra med information om hur man går tillväga för att hitta information eller vart man ska vända sig för att lära sig mer om soul. Soul har sitt ursprung i gospel och är en blandning av gospel och rhythm & blues som framförs med en förbättrad sångteknik så att sången bättre passar de moderna texterna och dess innehåll. Soul framförs med lidelse och passion och det är den starka röstens olika tonlägen som berör den som lyssnar.

jazz

Om man är intresserad av att lära sig att spela soul behöver man lära sig att spela något av de instrument som används när man spelar soul. Dessa är vanligtvis elgitarr, piano eller keyboard, trummor eller något blåsinstrument som saxofon eller trumpet. Har man redan grundkunskaperna går det mycket lättare att lära sig, då man kan fokusera främst på rytmen.

Det är många som älskar sången när soul framförs. Rösten stiger och sjunker och det finns en grovhet i sättet att hantera de olika tonerna som berör varje person som lyssnar. Att lära sig att sjunga soul går, även om man kanske inte kan nå upp till toner som Aretha Franklin, men man kan ändå komma långt med rätt sångteknik. Har man tidigare sjungit i kör eller som solist går det förstås snabbt att lära sig en ny sångteknik, men även för nybörjare som behöver lära sig sjunga med olika toner kan bli soulsolister. Man kan vända sig till en sångpedagog för att få hjälp med att lära sig den rätta sångtekniken.

Nedan följer några länkar till föreningar för den som vill lära sig mer om soulmusiken

http://www.jeffersonbluesmag.com

http://www.bluesfest.net

http://salt.efs.nu/barn/soul-children

http://www.stockholmblues.se

http://gbgblues.se/wp

http://jazzbluesfalkenberg.se

http://www.blueheartblues.com

http://www.norrtaljeblues.se