Soulens historia

Soulens historia sträcker sig tillbaka till 1940-talet och härstammar från den afroamerikanska musikstilen som rådde då, som bland annat gospel och blues. Genom att blanda gospel och rhythm & blues, även kallat R&B, växte en ny musikstil fram som skulle komma att kallas soul. Musiken som framförs består oftast av trummor, piano eller keyboard, trumpet, saxofon trombon och gitarr. Sången sker med en stark och skönsjungande röst, ibland ackompanjerad av en kör.

soul

Det man hade gjort med sången var att utgå från gospel, men sedan modifierat sångtekniken och börjat använda samma sång för andra mer verklighetsbaserade texter. Den styrka som man tidigare använde när man sjöng gospel för att framhäva spiritualitet och hängivenhet till religionen användes istället till att framhäva lidelse och passion när man sjunger soul.

Från att man mest har spelat soul i kyrkan eller på bluesklubbar tog soulen ett rejält kliv framåt under 1950 när Clyde McPhatter, som var den artist som först uppmärksammades för denna nya sångteknik, framförde sina soulbaserade låtar. Under mitten av 1950-talet började Ray Charles att sjunga soul, baserat på Clydes sångteknik, och Ray blev den första artisten som kallades för soulartist. Under 1960-talet gjorde flera stora sångare entré på scenerna, som bland annat Aretha Franklin, Marvin Gaye, Stevie Wonder, James Brown och Otis Redding, som då började äntra scenerna som soulartister.

Topplistorna i USA började fyllas med soulmusik och succén var ett faktum. Skivbolagen sökte med ljus och lykta efter nya soulartister som de kunde lansera nya skivor med då efterfrågan på soul var mycket stor. Under denna period blev även soul en ännu tydligare musikstil än vad det hade varit tidigare och det var under denna tid som soulen fick sina egna ramar definierade när det gällde hur soul skulle framföras.

Under 1970-talet nådde dock soul sin kulmen när det gällde popularitet. Från att ha haft ensamrätt på hela den afroamerikanska marknaden började nya musikinfluenser konkurrera som bland annat diskomusik, hårdrock och syntmusik. Men än idag är soul en mycket uppskattad musikstil som kommer att leva vidare länge till.